Topic All Topics


Susan Teather Early Learning & Development Centre by Parry & Whyte Architects

Susan Teather Early Learning & Development Centre by Parry & Whyte Architects

It is hard to believe it took just 14 months from the initial concept to handover
for this contemporary childcare centre to be completed.

Parry & Whyte Architects were challenged with creating a modern and inviting childcare facility that would correspond with the opening of the Fiona Stanley Hospital. Making use of bright, bold colours, the design was to be from a child’s perspective, while paying respect to nature through an outside nature-themed playscape.

The shape of the north-facing site enabled the building to be designed so that all activity spaces could open onto a wide verandah facing the outdoor play area.

Passive solar design techniques, including a Solartube roof daylighting system with an electric dimmer control feature, were employed. Other materials selected include a timber trussed roof structure, commercial AWS aluminum windows and door framing, acrylic render finishes, Colorbond roofing, and steel-framed external walls clad with Masterwall panels.

The external colour palette was evolved from a series of colours from nearby buildings to continue the architectural language.

Parry & Whyte Architects also had to adhere to strict access codes and ensure the new facility was wheelchair-compliant and child-friendly, with rooms for babies, commercial on-site kitchen for meals, and viewing windows in classrooms and outside, at eye level for children’s and adults.


Susan Teather Early Learning & Development Centre

ARCHITECT | Parry & Whyte Architects
BUILDER | Brookfield Multiplex
BRIEF | Design a contemporary childcare facility on a restricted site within the hospital to accommodate 102 children ranging from zero to five years old. The aesthetics were to complement the other buildings on the hospital’s site.
LOCATION | Grounds of the Fiona Stanley Hospital, Murdoch 

comments powered by Disqus