Topic All Topics





























Keyword

Padre White Lookout by Robinson Build-Tech

Padre White Lookout by Robinson Build-Tech

This award-winning project, constructed at the summit of Albany’s Mount Clarence, is the collaborative creation by Robinson Build-Tech, AECOM and H&H Architects.

The client, City of Albany, required a high-quality design, which would commemorate and honour Albany’s ANZAC heritage, whilst also attracting tourism to this astonishing natural landmark. Due to the unique location and pristine natural environment in the Mount Clarence area, the proposed walkway and viewing platform needed to be sympathetic and protective of the natural surroundings, but also to enable universal accessibility.

A combination of concrete footpaths and granite steps wind around the boulders toward the lookout, which incorporates steel decking and natural rock surface. The stainless steel balustrades and handrails that surround the walkway were all fabricated on site to mould around the natural formations of the land, producing a seamless finish.

An exceptionally high level of quality control was exercised throughout this project. The project manager worked very closely with the client, also managing both on-site and off-site production.

The final product is a walkway that curves in harmony with the surrounding rocks, and that leads to a commemorative tourist plaque and viewing platform that appears to float above the ground, giving spectacular views of King George Sound below.

The interpretive signage acts as a directive landmark, marking key points of reflection and highlighting the significance of the area within Australia’s ANZAC history.

 

PROJECT PROFILE

PADRE WHITE LOOKOUT
BUILDER | Robinson Build-Tech.
ARCHITECT | H&H Architects.
BRIEF | To construct an elevated walkway platform and adjoining granite steps focusing on the tourist plaque at Padre White Lookout, above the Desert Mounted Corps Memorial.
FEATURES | The walkway is a combination of concrete footpaths and granite steps, winding towards the lookout. The lookout itself incorporates steel decking and the natural rock surface, to ensure a harmonious final product, which is also universally accessible.

 

comments powered by Disqus