Topic All Topics





























Keyword

Cockburn Multi-User Facility by Bollig Design Group

Cockburn Multi-User Facility by Bollig Design Group

This 14,000sqm building is unique in its design, incorporating a combination of local and federal government users with private sector service delivery providers.

With over 6000sqm of commercial/office space, it is designed to allow integrated movement between service providers centred on a large ‘internal street’ over two floors, and incorporates more than 200 car bays in an undercroft/basement. Sustainability provisions were built into the building fabric both passively and actively creating a living building.

Some of these include a 100KW photovoltaic array to provide power back to the grid as a carbon offset, natural ventilation with automated opening windows for natural cross-flow breezes, major rainwater harvesting which is fed back into the waterwise landscaping, and intelligent LED lighting systems that are environmentally controlled, based on natural light conditions.

Due to site constraints, the building’s orientation was not ideal, but substantial
sun-shading is incorporated along with the use of high performance low ‘e’ double glazing.

Materials selected for the project are focused on maintenance minimisation, low toxicity and, where possible, recycled materials. These initiatives were able to be achieved in conjunction with a rigorous value-management process involving client, stakeholder and consultant representation. 

 

PROJECT PROFILE

COCKBURN MULTI-USER FACILITY
ARCHITECT | Bollig Design Group
PROJECT DURATION | 2009-2014
CONSTRUCTION VALUE | $45million
SUSTAINABILITY TARGET | 5-Star NABERS
LOCATION | City of Cockburn

 

comments powered by Disqus