Topic All Topics





























Keyword

Bakery Lane, Rottnest Island by Phase3

Bakery Lane, Rottnest Island by Phase3

In order to facilitate the future heritage interpretation and use of the Old Mill/Hay Store Museum, it was necessary to create a containment area that allows for the bakery’s storage and delivery access. The highly visible area was also in dire need of a makeover to improve aesthetics and functionality.

An additional core benefit was the much needed improvement to the heritage interpretation of the Old Mill/Hay Store building, in accordance with plans to explore and showcase Rottnest Island’s agricultural past.

The existing Moreton Bay Fig Tree within the site is on the significant tree register,
and the utmost importance was placed on ensuring the retention of the tree through the design and construction process. Recycled jarrah was custom-milled for the project, with carpentry featuring heavily in this design. Working harmoniously within the natural environment, it’s also a practical option for screening the bakery’s storage area. Bench seating built into the decking creates a shady spot to rest; one of the benches is fitted with a custom interpretive panel to pay homage to the precinct’s agricultural heritage.

The completed remedial works have transformed a previously unwelcoming, unsightly service space into an aesthetic complement to the heritage of the surrounding buildings, while enabling interpretation and securing a service facility.

 

PROJECT PROFILE

BAKERY LANE, ROTTNEST ISLAND
LANDSCAPE ARCHITECT | Phase3 Landscape Construction
BRIEF | Create a containment area for the bakery’s storage and delivery access, improve aesthetics and functionality of space with focus on heritage of location.
BUILD TIME | Design 7 months; construction 2 months.
FEATURES | Timber decking, screening and bench seats, interpretive panel, quokka barrier, stormwater drainage.
LOCATION | Rottnest Bakery Lane at rear of Bakery. 

 

comments powered by Disqus