Topic All Topics

































Keyword

Architecture by Sam Teoh Architects

Architecture by Sam Teoh Architects

Photography Andrew Pritchard Photography.

SERPENTINE

A humble farmhouse built prior to the turn of the 20th century received a contemporary facelift in Sam Teoh Architects’ latest project.

The rural home had been subject to multiple additions over the years, which resulted in a confused layout as the family evolved.

In the recent renovations, rooms have been rationalised. Living areas, services areas and bedrooms have been added, transforming it into a homestead capable of accommodating the extensive family, when united.

When Sam Teoh Architects came on board, additions from a previous design had commenced, but the architects decided to build on that design, modify it and refine it to better suit the clients’ brief.

The additions were designed in pods to reduce the scale of the building, and provide more structure for its occupants, allowing portions of the homestead to be closed off when not in use.

During the design and build, Sam Teoh Architects and Mandurah Homes builders were respectful of the existing house that had held sentimental heritage value to the owners for several generations.

Minimal work was done to the exterior of the original dwelling; repairs using similar materials sourced from the farm were done only where required to preserve the legacy of the previous generation. The interiors were refurbished to include modern-day conveniences, such as a state-of-the-art kitchen.

Material selection was carefully chosen to reflect the sensitivity of the previous generations, durability, functionality, and the current owner’s vision for the future.
Elements, materials and fixtures, some of which were hand-built by the previous generation, were commemorated and reused in the original parts of the house.

Where possible, materials were recylced from other retired buildings on the farm,
for continuity.

NORTH PERTH

Designed to maximise the feeling of space, the light and bright open-plan living area in this home is surrounded by low-maintenance gardens.

Glass walls bring the garden into the living zone and vice versa, espousing the concept of the garden as an extension of the living area. Concertina doors allow the spaces to seamlessly integrate into one another, and fill the home with fresh air and sunlight when desired.

The separated outdoor dining alfresco reinforces the concept of the garden as an outdoor room, and provides a deeper perspective from the living area.

For ease of entertaining, a kitchenette was installed in this zone, with ample space for meal preparation and storage.

At the front of the home, the facade is made up of intriguing cubic forms, with a red feature wall on the upper level.

Inside, a neutral colour palette was employed to provide the clients with a blank canvas to decorate and really make their own. This includes the stylish designer kitchen adorned with gloss-white cabinetry and a functional island bench. 

COTTESLOE

This western suburbs house is a testament to what can be achieved on a small block. Careful planning and spatial organisation allow effective use of space, while a limited colour and material palette allow areas to flow into one another, cumulatively maximising the feeling of space. Light-coloured walls form the perfect backdrop for the clients’ enduring art collection. Clean strong lines at the frontage give the house visual street presence. 

CONTACT

Sam Teoh Architects
9/219 Onslow Road, Shenton Park
Phone (08) 9388 8338
Email sam@samteoh.com.au
Web www.samteoh.com.au

comments powered by Disqus