Topic All Topics


Architecture by Hillam Architects

Architecture by Hillam Architects


It is difficult to believe this Dalkeith home is in fact a renovation of a tired 1980s brick house, because the results suggest otherwise.

While passers-by could mistake this for a new build, existing forms have been enriched and extended to create the restrained and sophisticated family home.

Hillam Architects completely transformed the large 1500sqm property, introducing a new driveway, gatehouse and guest wing in the home, resulting in a finished design that evoked luxury and a forward-thinking design language.

The clients wanted to maintain the large rear garden and northern aspect of the original house, and requested the kitchen and main living areas be expanded to promote an enhanced connection to the garden and outdoor entertaining zones.
At the front of the home, the extended driveway was reconfigured, and a new rendered concrete canopy was seamlessly installed to give the house more street presence upon arrival.

Existing brickwork facades were concealed behind a new, restrained palette of contemporary finishes, including rendered white ground-floor elements, and rough-sawn, stained Victorian cypress to cover the first floor’s angular curved forms.

Panels of dressed blackbutt cladding adorn the interior of the house, predominately in the lounge, and on the floating staircase and balcony.
Large panels of brickwork were removed to allow for extensive floor-to-ceiling glazing around the perimeter of the north-facing living areas.

New interior floor, wall and cabinetry finishes were also specified to complement
the exterior architecture with an overarching holistic design approach.

This includes the monochrome designer kitchen that made use of the classic pairing of black cabinetry and white gloss benchtops.

Outdoors, a new pool plus generous cabana and outbuilding maximised the potential of the large rear garden, where a tennis court had previously been located. The resort-style feel of this outdoor space takes the homeowners far away from suburbia.

Hillam Architects’ collaborative approach with the client, builder Maek, and landscape architect Taylor Landscape proved a winning formula for this exquisite abode.



This striking, contemporary and robust family home pushes a stripped palette of materials to its absolute limits.

The tapering triangular 950sqm site stands proudly in a prominent position, with
a northwesterly aspect out to the ocean, so it was imperative the design positioned the living areas intelligently to exploit coastal views.

A tiered landscape pathway at the front navigates the constraints of the sloping site and leads up to the impressive entry foyer.

Below, the basement podium houses ample car parking and ancillary spaces, as
per the clients’ request.

Curved forms and expressed cantilevers create the dramatic, striking design the
clients were looking for.

When entering the home, the main living areas and generous master suite are on the ground floor, with the bedroom and gym wings wrapping around the pool to create privacy and intimate entertaining spaces.

The upper floor expresses itself as a raw concrete shell, meticulously detailed to
create a textural form, and seemingly floating over an expanse of frameless glazing. The interiors are a faultless continuation of the external forms and finishes.



Modernist-era influences blend with refined materials to ensure this architecturally superior home best sympathises with its surrounds.

A white, perforated-steel cladding facade sleeves the upper level, and is punctured by carefully considered windows and planter beds, forming a framework for climbing plants.

At night, the perforations allow light to penetrate, transforming the residence into
a warm, glowing lantern.

This design was the result of a lengthy and collaborative partnership between Hillam Architects and the clients, who desired a large family home that maximised the 975sqm block’s potential, and captured a glimpse of the adjacent reserve and Rottnest Island to the west.

Flexible spaces for their children to grow into, and accommodation of visiting guests for prolonged periods were also a must.

The house itself is spread across two storeys, with a basement-level wine cellar cut into the existing site.

The upper-level appears to float over a generous courtyard that forms the entry, and contains the kitchen, living and dining areas that spill out to the cabana and bespoke pool.

Internally, stone and natural timbers exude luxury and complement the decorative, and yet refined exterior.


Hillam Architects
1/15 Roydhouse Street, Subiaco
Phone (08) 6380 1877

comments powered by Disqus